Untitled Document
Planet Tyres d.o.o.
  Ratka Mitrovića 153, Cerak
  Lole Ribara 57, Železnik
011/2577-666, 2579-630, 011/2318-949
info@internetprodajaguma.rs
 
  SAVETI ZA ODRŽAVANJE
Učinite vaše pneumatike dugotrajnim i sigurnim

Vreme je da zimske zamenite s letnjim pneumaticima i tako ih sačuvate za sledeću sezonu, jer ako nastavite da vozite zimske vrlo brzo ćete pohabati gazeći sloj, a upravo letnje gume su prilagođene visokim temperaturama asfalta i stanju kolovoza!

Upotreba LETNJIH guma  - preporučujemo da zimske gume zamenite letnjim čim temperatura poraste iznad 7°C. Naime letnje gume su prilagođene visokim temperaturama i obezbeđuju dobro prijanjanje.Ako imate  letnje gume iz prethodne sezone proverite dubinu gazećeg sloja. Najbolje i najsigurnije je da ih zamenite kad dubina kanala gazećeg sloja postane manja od 4 mm , pre svega zbog vaše bezbednosti kao i ostalih učesnika u saobraćaju. 

Pregled guma (približno 5 minuta)

Preporučujemo da jednom nedeljno ili pre svakog dužeg puta proverite u kakvom su stanju vaše gume. Performanse guma, naročito efikasnost kočenja na mokrom putu, znatno se smanjuju ako je dubina profila manja od 2 mm. Istrošene gume smanjuju efikasnost kočenja i ubrzavanja kao i vodljivost, a to su bitni elementi sigurnosti. Pored gazećeg sloja proverite takođe unutrašnje i spoljašnje bočne strane vaših guma da možda nemaju izbočine, zareze ili pukotine.


Vožnja sa premalo ili previše napumpanim gumama smanjuje vodljivost vašeg automobila koji može da postane nestabilan. Ako želite da budete bezbedni, redovno kontrolišite pritisak u gumama. Koji pritisak je adekvatan za vaše gume možete naći u priručniku za vaš automobil. Adekvatan pritisak doprinosi da vek trajanja gume bude duži, vaša sigurnost veća i potrošnja goriva optimalna. I ne zaboravite – gume mogu biti premalo napumpane, a da se to na prvi pogled ne primećuje. Ako ih šutnete, to vam takođe neće reći ništa više o pritisku u gumama.

Redovno kontrolišite da li je došlo do nepravilnog habanja guma.

Ako se vaša guma ne haba ravnomerno po celoj površini, to bi moglo biti zbog previsokog ili preniskog pritiska u gumi. Ako se haba samo po jednom rubu, to može biti posledica loše podešenosti točkova. U tom slučaju je potrebno da se obratite stručnjaku koji će to da proveri na jednoj od specijalnih mašina. Nemojte da brinete - ako posetite servis PLANETA GUMA to vam neće uzeti mnogo vremena i neće koštati ni približno toliko koliko vi mislite.

Ne pokušavajte da uštedite na rezervnoj gumi.

Cak i ako nikad ne koristite svoju rezervnu gumu, vrlo važno je da ona sve vreme bude u dobrom stanju. Bolje je da problem otkrijete u garaži nego da nocu ili po kiši ostanete negde pored puta. Osim toga, ako montirate neispravnu rezervnu gumu napravili ste saobracajni prekršaj.

Balansiranje guma

Neizbalansirane gume uzrokuju vibraciju koja može dovesti do zamora vozača, preuranjene ili nepravilne istrošenosti guma, te nepotrebnog trošenja lezajeva,amortizera I drugih komponenti oslanjanja Vašeg automobila.Gume se prvi put moraju balansirati kad se montiraju na felne ili kad se ponovno stavljaju nakon popravka.Balansiranje guma mora se proveravati na prvi znak vibracije.

Pumpanje guma azotom

1. Pritisak manje varira zbog stabilnosti gasa. Molekuli azota su veci od molekula kiseonika I gas manje curi kroz gumu, 25-35% 
2. Rezultati u duzem zivotu gume i njenom laksem popravku su izvesni, zato sto karkas gume nije izlozen oksidaciji (nema kiseonika) nema     varijacije pritiska. 
3. Gorivo se stedi i zbog manje promene pritiska pri zagrevanju i daleko konstantnijeg prijanjanja za podlogu. 
4. Rdjanje je oksidacija metala. Kada se kiseonik odstrani iz okruzenja, rdjanje felgi I njenih delova je onemoguceno. Posto zbog rdjanja     materijali postaju krti, znaci da ce zbog punjenja pneumatika azotom zivot felgi I metalnih delova gume biti mnogo duzi. Samim tim     održavanje je jeftinije i ventili duze traju jer su savrseno cisti. 
5. Punjenje azotom onemogucava pojavu koja je poznata kao samopaljenje. Samopaljenje je hemiska reakcija unutar gume koja nastaje     usled zagrevanja guma na veoma visoku temperaturu (tokom duge voznje, narucito leti) kada dolazi do mikro eksplozije izmedju slojeva     slojeva i pojave “bubrega”, ili krunjenja, pa cak i pucanja gume. Bez kiseonika nema vatre tako da azot onemogucava mikro eksplozije,     a njegova promena zapremine (pritiska) tokom zagrevanja je daleko manja nego kod kiseonika.

- Život gume se povećava (više od 25%). 
- Pritisak guma je stabilniji jer azot ima od 25 do 35% manju difuziju kroz gumu nego vazduh. 
- Azot ne dozvoljava oksidaciju unutar gume (kod žice). 
- Ušteda goriva (više od 2%). 
- Azot se zagreva manje nego vazduhi i time oblik i njeno prijanjanje ostaju isti pa se smanjuje kinetičko trenje izmedju gume i puta. 
- Povećana sigurnost vožnje. 
- Azot je inertan gas i ne izaziva sagorevanje odnosno eksplozije. 
- Nepostojanje sagorevanja i mikro eksplozija čuva gume i samim tim povećava sigurnost u voznji. 

TRAP

U servisu PLANETA GUMA možete izvršiti podešavanje geometrije ogibljenja vašeg vozila. Pravilno optičko podešavanje vozila omogućava ravnomerno habanje gazećeg sloja gume i precizno upravljanje vozilom. U našem servisu možemo reglirati trap vašeg vozila na uređajima i opremi proizvođača  BEISSBARTH, a po potrebi kupiti i zameniti potrebne delove trapa. 

KOČIONI SISTEMI 

U našem servisu možete proveriti kočioni sistem vašeg vozila i zameniti potrebne rezervne delove kako bi sprečili pojavu otkaza zbog vaše bezbednosti.

Imajte poverenja u nas. Sigurno zaustavljanje počinje ovde.

Efikasnost kočnica, kao i drugih sastavnih delova, vremenom se smanjuje. Pošto se to događa postepeno, većina ljudi uopšte ne primećuje razliku. Novi automobili su sve snažniji pa navedeno slabljenje kočnica postaje sve opasnije. Uzmite malo vremena i razmislite da li ste primetili nešto od dole navedenog.

Ako pri kočenju čujete zvuk kao da nešto struže, verovatno su obloge kočnice već istrošene i treba da se zamene, a možda su čak oštećeni i kočioni diskovi. Ako vas pri kočenju vuče na jednu stranu, to obično znači da se neki mehanički ili hidraulični sastavni deo zalepio ili zaglavio. Ako vam se učini kao da je pedala kočnice od sunđera, moguće je da je, zbog ispuštanja kočione tečnosti, u hidraulični sistem ušao vazduh. Ako se pedala trese, možda je deformisan kočioni disk ili bubanj.

I ono što je očiglednije, ako na instrument tabli vašeg vozila signalno svetlo za kočnice svetli kao novogodišnja jelka, ili ako ručnu kočnicu možete da povučete više nego što bi smeli (više od 6 do 8 zubaca kod savremenih automobila), to nikako nemojte da ignorišete. Što pre nas posetite. Najpre želimo da vam spasimo život, a zatim ćemo videti kako da vam uštedimo izdatke.

U našem servisu možete da zamenite kompletan kočioni sistem vašeg automobila.

Vama na usluzi, uvek kada je potrebno.
Bolje preventivno nego korektivno održavanje, bolje sprečiti nego lečiti, staro je pravilo. I možda nigde nije bolje primenjivo nego kod Vašeg automobila. Kompletan, ali pravi servis dva puta godišnje (jedan za pripremu za zimu, drugi za pripremu za leto) je najbolji i najjeftiniji način da izbegnete probleme - i račune za popravke kod mehaničara. Naši su visokoosposobljeni tehničari obučeni za kompletan pregled Vašeg vozila.

Untitled Document

Najveća ponuda

Kvalitetni pneumatici koji odgovaraju vašem vozilu i finansijskim mogućnostima.

Aktuelna ponuda

Stanje na putevima

Detaljna mapa prohodnosti puteva u Srbiji. Planirajte vaše putovanje.

AMSS mapa

Korisni saveti

Održavanje pneumatika je obavezna aktivnost koja vaše pneumatike održava sigurnim.

Održavanje pneumatika

Pronađite pneumatike

Na raspolaganju vam je pretraga baze pneumatika iz naše aktuelne ponude

Pretraga pneumatika
Besplatna isporuka na teritoriji Srbije
Besplatni saveti za odabir pneumatika